Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.06.2016 12:34 - Жив е той, жив е! А дали?
Автор: corector Категория: История   
Прочетен: 1131 Коментари: 1 Гласове:
4


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
      Днес покрай преклонението ни пред Христо Ботев и коментарите и анализите, които слушам по радиото и чета из сайтовете относно кончината и съдбата му се замислих над следното. Има множество теории как е загинал. Един казва, че бил прострелян в челото, друг в сърцето. Относно къде се е случило има няколко теории, че на връх Околчица, че на друг връх, че до еди кое си село или в някаква мелница, в някакви лозя и така нататък.
     Логично не се знае и къде е гроба му, което ме наведе на мисълта, че на практика ние не знаем въобще къде са погребани почти всичките ни велики люде от ханове, царе, различни знатни хора та до повечето ни будители и революционери. За няколко от тези български герои се водят ожесточени спорове между учените дали определени открити останки, като тези открити край Малая Пересчепина са на Кубрат, дали тези край Днепър са на Аспарух. Може би Иван Асен втори е открит в Търново? Но всичко това са теории с не окончателни и твърди резултати. Не знаем нито къде е Левски, нито къде е гроба на Ботев или Раковски, Бенковски и още много други. И така нататък и така нататък. Изключение тук може би прави гроба на Константин-Кирил Философ, който се намира в базиликата Сан Клементе в Рим. Може би и затова се е запазил. Или пък костите на цар Самуил, които са в чужбина предполагам заключени в някой кашон в някой склад.
     Факторите които влияят на тези процеси са много от това, че столетия сме били независими, до това, че доста от тези личности са убити при различни битки и сражения и враговете ни най вероятно са се отнесли доста нехуманно с останките им и вероятно са унищожени или погребани тайно за да не се прекланят пред тях наследниците им. Други са загинали в преврати и саботажи от претенденти за трона или от предатели и също са с неясна съдба.
     Това от своя страна според мен оказва влияние и на самочувствието и патриотизма на българите. При посещението ми в много други държави съм виждал в техни катедрали или момориали гробовете на много техни предводители. Известно е къде се намират останките на редица английски и френски крале, както и тези на много други европейски монарси. Знае се къде са погребани и някои римски императори. Също и много от ренесансовите представители, като Леонардо да Винчи, Микеланждело, Рафаело, Донатело (и да поясня това не са костенурки нинджа), Галилей, Макиавели, Росини, Гиберти, Маркони, Ферми и още безброй. Та като се разхождаш из тези забележителности, просто загубваш ума и дума, удивляваш се от гения на тези хора и се прекланяш пред тях. Неизменно започваш да изпитваш уважение и към тях и към всичко което са сътворили и те и техните народи.
     А как е тук пита те някой чужденец къде са славните ви царе или герои от други времена а ти мигаш на парцали и гледаш умно. Най малкото дори нямаме дори и паметници или някякви други мемориали на много от тях. Добре би било да се изгради някаква алея на славата с паментици на нашите славни предводители, където да ходят туристите и гражданите, където да се водят децата от училище да им поднасят цветя и да им обясняват учителите за техните подвизи.
     Преди седмица гръцки учени твърдят, че вероятно са открили гроба на Аристотел. Истина или не, комшиите са доста вещи в тази сфера и в скоро време съм сигурен, че ще има издигнат някакъв паментик там, ще се изгради бързо до там път, паркинг, магазин за сувенири и бързо, бързо ще тръгнат автобусите с туристи в тази дестинация и ще се завърти бизнеса. А гърците ще се гордеят с това.
     Дано доживеем да видим това и в България.



Гласувай:
4



Следващ постинг
Предишен постинг

1. kuschel - Трябва си имаме нещо като площада ...
10.06.2016 18:09
Трябва си имаме нещо като площада героите в Будапеща.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: corector
Категория: Лични дневници
Прочетен: 24178
Постинги: 13
Коментари: 10
Гласове: 8
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930